De inflatie in de eurolanden is zo laag geworden, dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgens veel economen wel móet ingrijpen om te voorkomen dat het gemiddelde prijspeil structureel gaat dalen. Verwacht wordt dat ECB-president Mario Draghi donderdag met concrete maatregelen komt.
Een langdurige periode van prijsdalingen, ook wel deflatie genoemd, wordt gezien als schadelijk voor de economie. Het wordt dan moeilijker om schulden af te lossen en consumenten kunnen aankopen uitstellen omdat spullen steeds goedkoper worden.
De ECB zou ervoor kunnen kiezen de toch al historisch lage rente verder te verlagen. Het wordt dan goedkoper om geld te lenen en minder aantrekkelijk om te sparen. Dat zou in theorie de investeringen en consumptie moeten aanjagen, waarbij een hogere vraag leidt tot sterkere prijsstijgingen.
Ook kan de ECB via de banken proberen de vraag aan te jagen. Dat kan bijvoorbeeld door zeer goedkope leningen beschikbaar te stellen of door banken door middel van een negatieve depositorente financieel te straffen als zij geld oppotten bij de centrale bank. Een ruimere beschikbaarheid van euro’s zou bovendien de koers van de eenheidsmunt drukken en zo importgoederen duurder maken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl